Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym jest teina, jak działa na organizm?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czym jest teina, jak działa na organizm?

Potoczna nazwa teina odnosi się do kofeiny, która została uzyskana z liści herbaty. W ścisłym-chemicznym i biologicznym sensie kofeina i teina to ta sama substancja, a mianowicie alkoid purynowy o wzorze chemicznym C8H10N4O2. W 1819 roku niemiecki chemik Friedrich Ferdinand Runge wyizolował po raz

Dodatki do kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dodatki do kawy

Każdy miłośnik kawy zgodzi się, że sam w sobie napój ten już jest wystarczającym rarytasem. Z miłością do kawy jak z każdą inną – warto dodać czasem szczypty odmienności i urozmaicić nasze chwile relaksu z czarnym naparem. Najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest syrop. Na rynku jest wiele syropów

O herbacie w Indiach
Gastronomia, artykuły spożywcze

O herbacie w Indiach

Chai Masala to tradycyjny sposób parzenia herbaty bardzo słabo znany europejczykom. Nasz sposób przygotowywania naparu niewiele różni się od Chińskiej tradycji (choć jest nieco mniej rytualny). Hindusi wpadli na bardzo ciekawy pomysł odbiegający zarówno od chińskiego, jak i europejskiego zwyczaju. J

Historia kawy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Historia kawy

Kawa towarzyszy nam niemal codziennie; pijemy ją przed wyjściem z domu i dotarciu do pracy. Napój ten jest nieodłącznym towarzyszem chwil relaksu i wypoczynku. Nie wyobrażamy sobie życia bez kawy, ale czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek nad historią tej używki? Owoce drzewa kawowca były wykorzystyw

Obyczaj picia herbaty w Chinach
Gastronomia, artykuły spożywcze

Obyczaj picia herbaty w Chinach

Herbata jest ważnym elementem życia codziennego Chinczyków. Zwyczaj picia herbaty sięga tam aż czterech tysięcy lat. Dobry gospodarz, który chciał jak najlepiej wypaść przy gościach zawsze częstuje ich pachnącą herbatą, która towarzyszy spotkaniom różnego rodzaju. Jak głosi legenda zwyczaj picia he