O herbacie w Indiach

O herbacie w Indiach

Chai Masala to tradycyjny sposób parzenia herbaty bardzo słabo znany europejczykom. Nasz sposób przygotowywania naparu niewiele różni się od Chińskiej tradycji (choć jest nieco mniej rytualny). Hindusi wpadli na bardzo ciekawy pomysł odbiegający zarówno od chińskiego, jak i europejskiego zwyczaju. Jeszcze bardziej interesujące jest to, że ta tradycja zainspirowana była brytyjskim sposobem picia herbaty. Na początku XX wieku, kiedy Indie były jeszcze kolonią brytyjską rozpoczęto w nich uprawę herbaty na wielką skalę. Była to oczywiście próba prześcignięcia Chin w produkcji herbacianego suszu.

Jak powszechnie wiadomo herbata jest narodowym napojem Brytyjczyków, a tradycyjny sposób jej przygotowywania zakłada przyprawienie jej odrobiną cukru i mleka. Hindusi niechętnie spożywali herbatę, która była promowana przez Brytyjczyków dla ich oczywistych korzyści. Wtedy jednak uliczni handlarze dość szybko zareagowali sprzedając napar herbaciany z. niewielką ilością herbaty. Był to towar trudno osiągalny, w dodatku drogi. Zamiast niej w składzie Chai Masala obficie wystąpiły orientalne przyprawy, zwłaszcza imbir, kardamon, cynamon i mleko.